5-dagars fasta

februari 27, 2016 i Hälsa

Fasta

Under semestern så lyssnade jag på en pod med Tim Ferris och Dominic D´Agostino. Avsnittet handlade främst om ketogen kost, samt ketogen kost vid cancer, men berörde även långtidsfasta - terapeutisk fasta - och vilka fördelar även en fullt frisk kropp kan ha av det senare.

I poden pratas det om hur man genom att fasta 5-7 dagar i sträck stimulerar immunförsvaret och kan förändra sitt genuttryck då kroppen städar undan sjuka och döda celler. Man kan med andra ord påverka sin hälsa väldigt positivt, genom att göra en sådan här långtidsfasta 2-4 gånger per år.

Jag har inte tagit del av några studier på detta, men tänker att det är väl värt att prova. Det skadar ju i varje fall inte. 
Jag vill testa det här av två anledningar. Den första är min rädsla för cancer, men vill även se hur jag hanterar en så lång fasta både mentalt och fysiskt. Hur det är att träna när man fastar länge. Hur tankarna går runt mat. Hur hungern påverkas. Hade varit intressant att mäta blodketoner med, men har tyvärr inga stickor. 

Under dessa dagar blir det bara vatten. Inte te, inte kaffe inte några juicer som ska ”detoxa” kroppen. Det sistnämnda förtjänar egentligen ett helt eget inlägg - men kortfattat är jag ingen believer av juicefasta. För det första är det ingen fasta eftersom man tillför energi. Sen tror jag att kroppen är bra på att fixa det där själv, en detox alltså, om man låter matsmältningssystemet vila helt vill säga. Om man tänker rent evolutionärt känns det också helt galet med juice/grönsaks -fasta, fast å andra sidan är det ju inte alla som tänker så och har den kostfilosofin :)

Anyways, sista målet kommer intas ikväll runt sjusnåret, sen blir det inget mer på ett bra tag.