Testsvar fettsyraprofil

Markörer

Nu har jag fått provsvaren på min fettsyraprofil. Är nöjd med testsvaren med tanke på att jag inte äter omega-3 tillskott (vilket jag inte heller kommer börja med). Det var ändå ett par markörker som jag reagerade på, men med input från min kloka kostrådgivarkollega Tove (följ henne på instagram @toveshalsa) egna reflektioner och Chris Kressers ord om balansen mellan omega-3 och -6 så är det inget jag tänker hänga upp mig på.

Jag låg högt jämfört med modellpersonerna, vilka är referensramen, vad gäller arakidonsyra (omega-6) och palmitinsyra (mättat fett). Min första tanke var hur det ens kan vara möjligt med tanke på hur noggrann jag är med kosten. Jag äter inte kött uppfött på spannmål, äter i stort sett inga nötter, fröer eller växtoljor. Inget griskött, sällan kyckling - så hur är det då möjligt att ligga högt vad gäller AA? En tanke kan vara att jag äter mer kött totalt än modellpersonerna i fråga. Hur som så var mitt totala värde för omega-6 lägre än modellpersonernas.
Kresser är inne på att ett högre omega-6 inte är någon fara så länge man får i sig detta via bra mat och oprocessade livsmedel.

Jag hade även ett högre värde för palmintinsyra vilket möjligtvis kan förklaras med att jag antagligen äter mer mättat fett än vad modellpersonerna i fråga gör.

Syftet med det här fettsyratestet var att se om det är möjligt att få i sig tillräckligt med omega-3 via kosten, vilket tycks fungera alldeles utmärkt!

Hur som äter jag mer kött än fisk överlag. Det blir oftast någon form av fet fisk till frukost, men både lunch och middag består allt som oftast av kött. Borde införa med fisk och skaldjur i mitt liv.

Snart är det dags för nästa test. Ska göra ett nytt hälsotest hos Werlabs innan jag åker på semester, vilket är om exakt 15 dagar 😀 Gör det här testet för att se om jag har några brister eftersom jag har varit helt tillskottsfri under ett halvårstid. Har även ändrat lite i kosten, dvs lagt till mer kh, äter lite mindre fett. Ska bli intressant att se om det ger någon skillnad mot tidigare resultat. Det är det här som är intressant, att kunna jämför egna resultat mot tidigare tagna. Det är egentligen helt ointressant att jämföra sina resultat mot en testgrupp, då de högst sannolikt har en helt annan livsstil och helt annorlunda levnadsvanor.

Nu ska jag gå och preppa morgondagen frukost som blir stekt sill med dill och pepparrot. Måste ju få i mig mitt omega-3:D

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *