Tom Kha Gai

Älskar den här soppan! Kokosmjölk, lime, chili och koriander tillsammans med ingefära (eller om du lyckas hitta det, galangal) och kyckling ger en smakrik, krämig soppa.

Till 4 portioner behöver du:

  • 400 gram kycklingfilé
  • 1 gul lök
  • 1 röd chili
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk kokosolja
  • 1 ”tumme” ingefära (hittar du galangal så ta det)
  • 3 stjälkar citrongräs
  • saft från 2 limefrukter
  • 1,5 msk krossade kaffir lime blad
  • 200 g shiitake svamp
  • 2 tomater
  • 6 dl kokosmjölk
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1 msk fisksås
  • salt
  • koriander

Finhacka den gula löken samt chilin och fräs detta tillsammans med vitlök i kokosolja. Skiva ingefäran i tunna skivor och banka citrongräset med knivskaftet för att frigöra smaken och tillsätt detta. Häll därefter på kokosmjölk samt buljong och låt sjuda upp. Skiva kycklingfilén i tunna skivor och lägg ner i grytan. Låt sjuda ca 10 minuter. Dela svampen i mindre bitar och blanda ner denna, tomaten, limejuice samt kaffir limeblad i soppan. Sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av med fisksås och eventuellt mer salt. Grovhacka koriandern och toppa med detta strax innan servering.

Ät soppan som den är eller tillsammans med shirataki- alternativt sjögräsnudlar för större mättnad.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *