Naturell eller smaksatt?

Svårt att välja? Den med smak är kanske godare, men garanterat ett sämre alternativ. I alla fall om du är ute efter att äta mat utan tillsatser och olika former av tillsatt socker. I smaksatta produkter tillsätter man aromer, olika former av socker och stärkelse, stabiliseringsämnen, förtjockningsmedel, surhetsreglerande medel och oftast sist i innehållsförteckningen hittar man ”smaken”. I detta fallet jordgubbar och smultron. Pinsamt lite frukt, desto mer tillsatser och socker.

Väljer du däremot den naturella yoghurten, slipper du få i dig dessa onödiga och många gånger onaturliga tillsatser. Vill man ha en yoghurt med smak kan man ju alltid köpa bär och frukt och tillsätta själv efter tycke och smak. Jämför innehållsförteckningarna. Ju kortare, desto bättre!

Här kommer ytterligare två exempel. Keso naturell vs. keso smaksatt med ananas. Den naturella varianten innehåller inga konstigheter - varken socker eller tillsatser. Väljer vi den med smak av ananas får vi både socker, stärkelse, tillsatser och ”naturliga aromer”.

Exakt samma smak gäller för kesella. Den utan smak innehåller inget socker, inga tillsatser. Den med smak av hallon innehåller både socker, stärkelse, andra tillsatser och ”naturliga aromer”.

Jag väljer alltid det naturella valet av ett par enkla anledningar. Jag får mer mat för pengarna och mindre kemikalier. Jag slipper alla former av socker som tillsätts i smaksatta produkter och behöver inte oroa mig för var de ”natruliga aromerna” kommer från.

Det här testet kan ni göra på alla produkter som finns i naturell form och med tillsatt smak.

Vad väljer du?

2 reaktioner till “Naturell eller smaksatt?

  1. Självklart väljer jag de naturella alternativen! Det går alldeles utmärkt att slänga i lite bär, som hallon eller blåbär om man önskar lite mera smak (och tuggmotstånd).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *