5:2 fasta och hälsa - snillen spekulerar

maj 19, 2013 i Periodisk fasta

Jepps, jag är för tillfället fast i fastaträsket och läser allt jag kan tänkas komma över. Tänkte att det skulle göra mig klokare, men det vågar jag nog inte påstå. Idag pratar vi fasta för hälsans skull - och lämnar allt som har med viktnedgång åt sidan.

Sedan SVT sände dokumentären ”Eat, fast and live longer” med Michael Mosley har fasta blivit något som stora delar av befolkningen anammat. Ålder, kön och livsstil spelar mindre roll. Alla vill hänga på fastetåget! Reportern i denna dokumentär uppvisade fantastiska hälsovinster, som ett lägre blodsocker, bättre kroppssammansättning, bättre kolesterol och även ”minskad ”cancerrisk - bättre IGF-1 värden. Detta gjorde han genom att fasta två dagar i veckan, och äta som vanligt under resterande fem (5:2 fasta). Okej - det lämnar ju lite att fundera runt. Som till exempel hur åt reportern innan han började med experiment fasta? Well, det verkade som att han åt en i dagens mått ”normal” kost. En mix av snabba/långsamma kolhydrater, fett, protein - och junkfood/socker såklart. I mina öron låter det högst rimligt att man skulle uppvisa sådana hälsofördelar som reportern gjorde, om man börjar fasta. Man äter ju helt plötsligt mycket mindre socker, stärkelse och snabba kolhydrater. Ett lågt blodsocker, bra kolesterolvärde och mindre mängd av fritt IFG-1 hör samman med ett lägre kolhydratintag. Dessa påverkas av socker och stärkelse. Är det själva fastan eller är det det minimerade intaget av socker/stärkelse som bidrar till dessa hälsofördelar?

Jag har läst om fasta på nätet, jag har läst Mosleys 5:2- the fast diet, John Berardis ”Experiments with intermittent fasting” och jag har kollar runt på youtube. I The fast diet (och på andra forum på nätet) hävdar man att det inte är muskelmassa som går förlorad vid korttidsfasta - vilket är raka motsatsen till vad jag själv upplevde och vad som beskrivs i ”Experiments with intermittent fasting (superintressant läsning - speciellt för alla som tränar och som är ute efter en bättre kropps-komposition.) Att fasta för hälsa, eller att fasta för en bättre kroppssammansättning är två helt olika saker. Det ena verkar utesluta det andra (ni får själv läsa er till vilket 😉

Sen är många studier gjorda på möss och inte på människor, och de människostudier som är gjorda är (väl?) gjorda på människor som äter precis som Michael gjorde. Jag hade velat se en (eller flera) studier som är gjorda på lågkolhydrastkostare, då dessa redan har ett lågt och stabilt blodsocker, förhoppningsvis ett bra kolesterol -och ett bra IGF-1 värde. Hur kommer fasta påverka dessa människors hälsa? Kan den bli så mycket bättre? Finns inget bättre sätt än att prova på sig själv. Jag äter och har ätit lågkolhydratkost sedan 2006, tränar mycket och lever redan ”medvetet och sunt”. Allt som behöves är ett par blodprov - och att man klarar av att fasta två hela dagar i veckan.

För hälsans skull!