Ät som en sumo

juli 27, 2012 i Hälsa

Intressant läsning om varför kostråden vi har idag ser ut som de gör. För alla som inte orkar läsa boken kan jag avslöja att det inte var intresset för folkhälsan som stod i centrum, utan intresset för livsmedelsindustrin och ökade vinster för dessa (och proffessorerna som stod bakom råden såklart.) Men det var inte detta jag skulle berätta om.

I ett kapitel som handlar om fettinlagring tar man upp hur sumobrottare lyckas bli så feta. Kosten består av 67 energiprocent kolhydrater och endast 12 energiprocent fett. Very much like tvärtemot LCHF. Enligt sumobrottarnas erfarenheter uppnår man maximal bukfetma på en sådan här kolhydratrik diet. Sumobrottare har cirka 10 års kortare medellivslängd än genomsnittsjapanen och drabbas oftare av diabetes och hjärtsjukdom. Interesting…

Eller kanske inte. För om man äter för mycket socker höjs insulinnivåerna i blodet, och så länge det finns insulin i omlopp kommer kroppen inte bränna fett. Detta kommer istället att lagras i fettdepåerna. Fortsätter man att äta stärkelserik mat kommer kroppen aldrig komma åt fettdepåerna och ja, då slutar man kanske som en sumo.

Eat more fat, it less carbs!