Hur nyttig är laxen?

Alla vet vi att det är nyttigt med fet fisk, typs lax, och att man bör äta det helst flera gånger i veckan. Måste få i oss de viktiga omega- 3 fettsyrorna ju! Inga problems här inte. I like the fisk. Men efter att ha läst dagens artikel i SVD så kan man undra hur ”lönt” det är. Kanske inga problem om man äter vildfångad lax från Atlanten (men var hittar man detta???) men nu pratar vi om den norska odlade godingen. Eller fulingen?!

När det gäller livsmedel så gäller det att tillverka så mycket som möjligt, för en så liten kostnad som möjligt för att det ska vara lönsamt för producenterna. Check - inget konstigt där, det kan man ju förstå. Men…det blir konstigt, och även skrämmande, när producenterna börjar experimentera och försöker hitta ännu mer lönsamma och fula genvägar , med sämre folkhälsa som resultat . Det är inte okej! (Är möjligtvis lite dramatisk i mitt tankesätt här )

Den vilda laxen äter fisk och skaldjursbaserad (artegen) föda, men det gör inte den odlade. Den odlade får nöja sig med mestadels vegetabiliskt foder som innehåller majs- och rapsolja och majs- och sojaprotein (ochnull är ju som bekant allt annat än bra.) Ingen artegen föda där inte. Vet inte vad ni tror, men för min egen del är jag en strong believer av att äta sådant som man är skapt för. Alltså, inga tillsatser för mig och inget sojaprotein till laxen 😉

Det vegetabiliska fodret påverkar näringsvärdet i laxen, vilket betyder mindre av de nyttiga omega- 3 fettsyrorna ( som verkar anti-inflammatorisk). Istället har fettsyran omega- 6 ökat (den som verkar inflammatorisk vid obalans med omega-3.)

Nä, odlad lax känns inte så hett. Men det gör inte vildfångad iheller, med tanke på miljögifterna…One thing is for sure - det är allt annat än lätt att vara (medveten) konsument idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *