Forskningsfusket - just read it!

december 30, 2023 i Boktips

Har precis lagt ifrån mig ”Forskningsfusket, så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin ” av Ralf Sundberg och jag är helt tagen. Vet inte var jag ska börja, för det är så mycket som vill bli sagt här och nu, på en och samma gång. Ska inte avslöja för mycket, men om du tänker fortsätta att äta :) tycker jag absolut att du ska läsa denna bok. Man får bl a reda på hur det gick till när kostråden att äta fettsnålt och kolhydratrikt kom till. Kan avslöja att det inte handlade om intresset för folks hälsa, däremot var det ekonomiska intresset desto större. Kräks!

Läkemedelsindustrin kliar livsmedelsindustrin på ryggen och vice versa. De ”köper” sina läkare och forskare, som i sin tur gör studier på det önskade läkemedlet/livsmedlet. Är det något som inte har önskad eller förväntad effekt, mörkas detta och med påhittade eller förvrängda studier gör man så att resultatet ser ut att vara hur bra som helst.

Jag mådde stundtals riktigt dåligt av det jag läste. Chockad, äcklad och lurad är tre ord som passar förträffligt bra in på mina känslor. Jag har i alla fall bestämt mig. Jag tänker INTE följa dom kostråd vi rekommenderas idag, då jag är övertygad om att dom gör oss sjukare. Vidare tänker jag inte heller äta kolesterol - eller blodtrycks- sänkande ”medicin”. Inte för att det behövs idag :) men med stigande ålder verkar det vara ofrånkomligt. Läs boken så kommer säkert inte du heller vilja göra det.

Ralf Sundberg är docent och privatpraktiserande kirurg vid Slottsstadens läkarhus i Malmö. Han har en internationellt välrenommerad forskarkarriär inom transplantationskirurgi bakom sig, ett område som på cellnivå har mycket med problematiken med diabetes och hjärt- och kärlsjukdom att göra.