Full (organiserad) frys!

ordning-och-reda

Uppifrån och ner har vi:
Is, buljong
Bröd
Fisk
Kött
Lunchlådor
Mannens låda
Ben och skrov

Ger inte det här sinnesro så vet jag inte 😀 Nä men ärligt talat, det här med att ha en organiserad frys sparar inte bara tid (man behöver inte leta efter saker), utan gör även att man har bra koll på vad som håller på att ta slut och behöver fyllas på.

I det här hushållet är frysen viktigare (och mer välfylld) än vad kylen är. Känner ni till begreppet ”knarkarkyl”? Jag är ganska säker på att det är en sån vi har 😀
Hyllorna gapar i stort tomma sånär som på några stapelvaror och basprodukter samt ett par burkar med fermenterade grönsaker. Sen finns det såklart smör, Bregott, ägg, mjölk och kokosmjölk. Och en glasburk med kokta kalla rotfrukter såklart. Kombucha och öl, ja den sistnämnda är inte min. Fast tittar man längst ner finns det två lådor som oftast är relativt välfyllda och det är grönsaks- och rotfrukts-lådan. I like me veggies!

Det fina med att ha en såhär tom kyl är att man aldrig behöver kasta mat. Alltså verkligen aldrig! Och det gör ju gott både för plånboken och miljön.

Det här med att ha en full (organiserad) frys är A och O för att jag ska få till det med kosten. Jag vill att maten jag äter ska vara lagad från grunden med bra råvaror och inte innehålla en massa trams, därav har jag mååånga färdiga lunchlådor att välja mellan.

”-Jag fattar inte hur du orkar” är något jag hör ganska ofta. Saken är den att jag lagar enkel mat som tar väldigt kort tid att tillaga, eller så gör jag sådan mat som tar sjukt lång tid - men som sköter sig själv i ungen eller på spisen. KExempelvis köttfärssås, kålpudding, zucchinilasagne, thom kha gai, kyckling i curry, chili eller gulashgryta. Minimal effort alltså! Det är varken krångligt eller tidskrävande att laga bra mat. Det jobbiga är kanske att komma på vad man kan/ska laga om man är helt ny på det där.

I frysen finns även färdiglagat kött infruset i portionsstorlekar. Det kan vara lammfärsburgare, rostbiff, pulled beef, leverpaté eller köttullar.
I fisklådan finns det ofta ”färdig fisk” i form av sashimi, räkor eller ugnsstekt makrill. Men där finns såklart även otillagad fisk.

Har man en full frys finns det alltid något bra att äta! Man hamnar aldrig i ”jag vet inte vad jag ska äta” dilemmat. Man behöver inte ens laga mat varje dag! Det är bara till att öppna frysen och ta något!

I morgon blir det kålpudding till lunch. Kålpudding som innehåller så mycket kål så det egentligen inte behövs mer grönsaker, men jag har ett par morötter som sjunger på sista refrängen så det blir nog lite rårivna sådan med. Och lingon såklart, men det finns ju som tur i frysen det med 😉

 

 

2 reaktioner till “Full (organiserad) frys!

  1. Känner verkligen igen det här med ”knarkarfrys”, haha. En full frys gör mig lugn och vi har också organiserat så att det ska vara lätt att hitta. I kylen kan det vara ganska tomt och då har vi ändå tre barn som inte äter LCHF. Däremot äter de riktig, hemlagad mat. Eftersom vi är fem i familjen har vi valt att ha två kyl/frys-skåp. I det ena har vi mejeri och chark och i frysdelen kött, fågel och fisk. I det andra kylskåpet, som är ett par grader varmare, har vi grönsaker, smaksättare, såser och sylt och i frysdelen bär, grönsaker och bröd. Himla praktiskt. Vi har till och med en extra frys ute i garaget där sällan-mat hamnar. T ex hemkokt saft, mos och sylt och där finns också styckfrysta bär från trädgården. Den frysen brukar vara svårast att tömma inför nästa skördesäsong, haha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *