Måltidsplanering - när tiden inte räcker till

Veckoplan måltidsplanering

Periodvis är det mycket på agendan och tiden räcker inte riktigt till till allt som man vill/bör/måste göra. Något som jag lärt mig och tagit med mig genom åren är att rutiner och planering underlättar enormt och att man faktiskt sparar en massa tid med dessa två verktyg.

För min egen del finns det två saker jag (sällan och) helst inte ruckar på. Det ena är kosten vilket innebär att jag till största del själv tillreder och lagar den mat jag äter. Det krävs en del planering och man får avsätta ett par timmar i veckan till ”foodprep” - men när detta väl är gjort så har jag:

  1. En välfylld frys full med tillagat kött som ex. pulled beef, rostbiff, köttbullar, tacofärs, hamburgare/färsbiffar, grillad kyckling, och leverpaté. Även räkor och sashimi (rå lax) finns att tillgå. Allt packat i behändiga portinsförpackningar så man snabbt och lätt kan ta fram och tina vad man för tillfället behöver. Check på basen i måltiden, dvs proteinet. Har man bara detta fixat är det inte svårt att sätta ihop en välsmakande och näringsrik måltid. Fastfood av bästa sort!
  2. En massa goda lunchlådor. Det finns en hel del rätter som fungerar alldeles utmärkt att frysa. Färsrätter är extremt tacksamma att frysa in (och köp inte bara färs från gris, (det är omega-o-6-igt;) eller nöt - variera gärna med lamm eller vilt. Har man svårt för den vilda smaken så kan man ju alltid blanda upp färsen med nöt eller gris. Variation är som sagt också viktigt.) Det blev en lång parentes, tillbaka till lunchlådorna…När man väl lagar mat som är frysvänlig är det lika bra att göra det ordentligt och i stora portioner/mängder. Som sagt allt med färs funkar - köttfärssås, kålpudding, zucchinilasagne och frikadeller i tomatsås. Grytor baserade på tomat eller kokosmjölk/benbuljong är också bra alternativ. Exempelvis gulasch, tom kha gai, flygande Jakob och räkor i currysås.

Uppskattningsvis lägger jag 2-3 timmar en dag i veckan, på att göra de här förberedelserna och foodpreppa, vilket på det stora hela gör så att maten bara flyter på och inte själ tid från annat som är viktigt.

Ett annat tips att ta till för den som är tidspressad är att göra ett måltidsschema, en veckoplanering över de mål som ska intas. Att äta samma frukost/lunch/middag två dagar i rad är ytterligare ett sätt att få mer tid över för annat. (Det här är för övrigt även ett bra verktyg för dig som över-eller underäter då vanor, rutiner och planering är en stor del av tillfrisknandet. Genom att äta bra mat, att ha en bestämd plan för vad du ska äta tar du bort mycket av belöning-/bestraffnings-tänket runt mat.) Att ha en färdig plan ger dig:

  1. Mer tid så att du kan fokusera på andra saker. Planen är redan färdig för vad och när du ska äta. Ät gärna samma frukost, lunch och middag två dagar i rad så tjänar du ytterligare tid.
  2. Mindre matsvinn. Jag utgår oftast från de grönsaker/färskvaruprodukter jag har i kylen- sedan anpassar jag det som finns i frysen efter detta.

Inventory

Förutom kosten är träningen det som jag (sällan) eller helst inte väljer bort. Om man inte tränar förstår man inte vad vad det är man går miste om. Har man däremot börjat träna och gjort träningen till en rutin är jag helt övertygad om att detta är något av det sista man väljer bort när tiden inte riktigt räcker till. Jag har aldrig ångrat ett träningspass. Däremot har jag ångrat (de få) gånger då jag valt bort träning på grund av ”tidsbrist” eller olust.

Endorfiner/belöning/njutning är det vi får ut av rörelse och träning och en viktig del av vår hälsa och vårt välbefinnande. Idag är det tyvärr många som glömmer bort detta och medvetet väljer bort träning - pga tidsbrist eller avsaknad av motivation. Att planera sin träning och skapa rutiner så att denna får plats är en viktig del i det pussel som kallas livet. Det går liksom inte att välja bort.

Nu ska jag preppa morgondagen och tisdagens frukos/lunch/middag. Till frullen ska det tärnas avocado, mango, tomat och gurka. Finhacka lite rödlök, chili, vitlök som ska blandas med lax och citron/limesaft. Max 5 min.
Lunchen är redan färdig, ska bara slänga ner några oliver och lite smör i gulaschgrytan. Max 1 min.
Ta fram köttbullar och lingon till morgondagens middag. Ångkoka blomkålen. Max 10 min

Vi pratar 16 minuter i köket fördelat på två dagar - dvs 8 minuter/dag. Helt överkomligt. Det kan jag leva med.

Rutiner, foodprep och måltidsplanering är som sagt bra verktyg att ta till för den som har ont om tid. Hur gör du för att vardagen och maten ska gå ihop?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *