Sämre tarmflora med strikt LCHF?

september 14, 2015 i LCHF

buona e cattiva flora batterica intestinale

Vår tarmflora är ett mycket intressant ämne! Ju mer jag läser om det desto mer hooked blir jag. Håller just nu på och gräver i hälsonackdelar med LCHF (läs även mitt förra inlägg om blodsocker och kortisol) och även tarmfloran verkar ta stryk av detta. Genom att utesluta eller äta väldigt få grönsaker,  samt rotfrukter, bönor och linser (kokt kallt ris, bovete) blir det inte mycket mat åt våra vänner nere i tjocktarmen som lever av  vattenlösliga fibrer samt resistent stärkelse vilka ovanstående innehåller. Det tyder alltså på att man kan få en förändrad tarmflora genom att utesluta eller att äta för lite av ovanstående.

Ett normalt  fiberintag per dag med strikt LCHF (0-20 g kh/dag) landar på ungefär 0-15 g vattenlösliga fibrer och noll gram resistent stärkelse. RDI för dessa ligger på  ungefär 25-35 gram fiber samt ca 30-40 g resistent stärkelse. Det finns även en del som tyder på att vi under vår tid som jägare och samlare åt än mer fiber än så – upp emot 100 g/dag! En obalans  i tarmfloran kan leda till att de dåliga bakterierna blir fler då vi svälter de goda med konsekvenser som ökad risk för tjocktarmscancer, inflammatoriska sjukdomar samt övervikt.

Resistent stärkelse kom på tapeten för ungefär 1,5 år sedan och blev en het potatis bland både LCHF- och paleo- anhängare. Själv förstod jag inte just då hur pass viktigt RS är för tarmhälsan, utan lattjade mest med potatismjöl för att se hur det påverkade mitt blodsocker. RS finns i potatismjöl, potatis och ris som blivit kokt och sedan fått kallna i kyl, parboiled ris, bönor och gröna bananer. RS påverkar inte ditt blodsocker och tas inte heller upp i tunntarmen. Det tar sig hela vägen ner till tjocktarmen där det blir mat för dina goda tarmbakterier. Själv äter jag numera ett RS baserat mål per dag, ett mål med rotfrukter samt ett glas med vatten och potatismjöl. Utöver detta äter jag så mycket grönt jag kommer över.

Det här med tarmflora är ett hett ämne i forskarvärlden och jag är helt säker på att det kommer explodera med fakta runt detta inom de närmsta åren.

Än en gång, det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater och det verkar till och med som att vi behöver vissa föra att fungera och främja en god hälsa. Det känns som att fokus länge har legat på LCHF och viktnedgång – vilket gjort att hälsonackdelar med denna typ av kost inte kommit på tal eller fått något utrymme. Jag trodde själv tills ganska nyligen att så få kolhydrater som möjligt var svaret på ett långt och friskt liv. Glad att jag är kritisk till naturen och har ett öppet sinne och mottaglig för ny information.

Hallelulja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...