Diet eller livsstil

Healthy-Lifestyle-Ordet diet är för mig synonymt med att gå ner i vikt. En kosthållning man har under en begränsad tid för att gå ner i vikt.

En livsstil är hållbar. En livsstil är något man kan förhålla sig till i längden. Ett sätt att leva på, ett sätt man kan tänka sig att leva efter i många, många år – kanske för all framtid. En grund och en tro att stå på vad gäller hälsa.

Det fina med min kosthållning är att jag kan använda den både som livsstil och som diet beroende på vilka mina mål för tillfället är. Jag behöver inte ändra min livsstil nämnvärt när jag väljer att göra en kortare diet. Det tror jag är nyckeln till framgång vad gäller långvariga och bestående resultat för hälsa och vikt.

Min livsstil grundar sig på ren och bra mat – mat jag lagar från grunden. I den ingår kött, fisk, lite fågel, skaldjur och ägg. Grönsaker både under och ovan jord, rotfrukter, bär, nötter och frön i små mändgder. Smör, kokosolja, MCT, olivolja, avocadoolja och ghee. Mjölkprodukter från får och get, sparsmakat med mjölkprodukter från ko. Det finns även utrymme för ”safe starches” i form av potatis, sötpotatis, bovete och ris. Mörk choklad, bröd och bakverk, alkohol och sötningsmedel ingår också i min livsstil i rimliga mängder.
Vad som också är en stor och viktig del av min livsstil är:
Rörelse och styrketräning
Sömn
Avslappning och stresshantering
Dagsljus

När jag går på diet så är grunden ren och bra mat – mat jag lagar från grunden. I den ingår kött, fisk, lite fågel, skaldjur och ägg. Äter lite mer protein än vad jag normalt gör. Grönsaker både under och ovan jord, rotfrukter, bär, nötter och frön i små mändgder. Jag minskar lite på mängden fett men äter fortfarande smör, kokosolja, MCT, olivolja, avocadoolja och ghee.. Mjölkprodukter från får och get, sparsmakat med mjölkprodukter från ko. Det finns även utrymme för ”safe starches” i form av potatis, sötpotatis, bovete och ris men jag äter mindre av dessa under en diet. Mörk choklad äter jag ibland medan bröd, bakverk, alkohol och sötningsmedel går bort. I övrigt lever jag som vanligt och anammar:
Rörelse och styrketräning
Sömn
Avslappning och stresshantering
Dagsljus

Diet eller livsstil, de skiljer sig inte så mycket åt. Tror till stor del att framgången ligger i just detta – att de inte skiljer sig nämnvärt åt.
Hur tänker ni kring detta?

 

4 reaktioner till “Diet eller livsstil

  1. Det låter vettigt, men jag blir nyfiken; varför bara lite fågel? Jag får för mig att jag läst varför… Är det pga svårigheterna att få tag på något mer ekologiskt än hönsfärs?

  2. Bra inlägg! Detta försöker jag återkomma till efter att åka som ”mormors lilla kråka” i tid och otid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *