Det här med stress

StressStress är något alla har upplevt någon gång och orsaken till att vi känner oss stressade kan vara många. Det kan hänga ihop med jobb, pengar, relationer, tid, känslor av att inte duga och/eller räcka till. Det tokiga är att det oftast är vi själva som skapar denna stress genom våra egna tankar och felaktiga tankemönster.

Att ofta eller ständigt känna stress är ett högst ohälsosamt tillstånd att befinna sig i. Det påverkar många olika hormoner i vår kropp, vilka dessutom ofta även har en dominoeffekt på varandra. Långvarig stress påverkar bland annat

  • Sömn
  • Ämnesomsättning och vikt
  • Ork
  • Förmåga att känna glädje och lust (även sexlust)
  • Immunförsvar
  • Stress påverkar även våra könshormoner, blodtryck samt matsmältning och kan orsaka näringsbrist.

När man ser det såhär så förstår man hur allvarligt detta tillstånd är - eller kan komma att bli.

Det finns många sätt att bearbeta stress på. Det viktiga är att man börja göra något, innan det är försent. För min egen del har tiden, eller rättare sagt bristen på den, varit en enorm stressfaktor under det senaste halvåret. Följderna blev också dålig sömn, viktuppgång och en olust till livet. Fruktansvärt! Och än en gång - det var jag själv och bara jag som skapade den här stressen genom mina egna tankar och tankemönster!!! Det är så sjukt! Jag insåg i vart fall att jag behövde jobba med mig själv och att jag skulle behöva lägga ner tid på detta. Tid som jag redan inte hade…
Med facit i hand lyckades jag hitta tid. Ganska mycket också. Man får helt enkelt prioritera och sätta sitt mående i första rummet.

Det finns som sagt många sätt att bearbeta stress på. Det kan vara andningsövningar, meditation, mindfulness, yoga, spikmatta, massage eller terapi för att nämna några. Jag tror det är viktigt att vara öppen och prova vägar man kanske inte normalt skulle välja. Det viktiga är inte vad man gör utan att man gör något, innan det är försent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *