The adrenal reset diet

Tillägg i boksamlingen

Jag är inte en samlare, förutom när det kommer till böcker om hälsa, livsstil och träning. Börjar få till en gedigen samling och de senaste tillskotten ser ni här ovan. Just nu är jag halvvägs genom ”Charmen med tarmen” och har hunnit avverka ”The adrenal reset diet” som jag tänkte skriva lite om.

Adrenal reset dietJag är vanligtvis ett stort fan av läkaren som skrivit boken, Alan Chistianson- endokrinolog med fokus på sköldkörtelrubbningar. Denna bok handlar dock om våra binjurar och om hur stress påverkar dessa och vilka konsekvenserna blir av detta. Viktuppgång, bukfetma, sömnrubbningar och depression för att nämna några. Boken inleds med en beskrivning om vad binjurarna har för uppgift i kroppen, vad som påverkar dem, hur man kan få tillbaka kontrollen och få dem att fungera optimalt igen. Författaren delar sedan in ”binjureutmattning” i fyra olika stadier (det finns ett självhjälpstest man gör för att definiera vilket stadie man är i) och ger sedan konkreta råd och förslag till förbättring för varje stadie.

Jag hade stora och höga förväntningar på denna bok då jag lyssnat mycket på honom. Tyvärr levde inte boken upp till dessa. Tyckte den var för enkel. Hade förväntat mig en djupgående bok om våra binjurar, men upplevde bara att den skrapade på ytan och tog upp sådant man redan väl känner till. Kanske att den kan vara till hjälp för den som är helt grön inom området och inte vet hur/vad som påverkar binjurarna. Det stör mig även lite att boken delvis fokuserar på viktnedgång. Har man trötta binjurar kanske inte detta är det första man bör fokusera på?! Men å andra sidan så är det nog detta som de flesta är intresserade av.

Oavsett gillar jag dr. Alan skarpt. Lyssna på en pod med honom och hör honom skratta 😀 Blir glad bara jag tänker på det. Det är för övrigt han som fick mig att inför mer carbs i kosten med. Kolhydrater på kvällen minskar kortisolet och gör det enklare för aminosyran tryptofan att bilda serotonin (må bra hormon) och melatonin (sömnhormon).

Jag gjorde förresten testet i boken och hamnade i det första (och minst farliga) stadiet - stressed. Man har ett något förhöjt kortisol både dag och natt vilket påverkar bland annat sömn. Råden man får vid detta stadie är att:

  • äta mindre salt! (tvärtom mot vad Dave ”Bulletproof” Asprey säger)
  • minska på kaffe och inte dricka detta efter 9 på morgonen
  • styrketräna
  • minimalt med cardio
  • sova 8 timmar och lägga sig senast 10 på kvällen
  • göra en bodyscan (mindfulness)
  • 20 min dagsljus inom en timme efter uppvaknande (alternativt ljuslampa)
  • andningsövningar - alternate nostril breathing och diafragma andning
  • högprotein frukost inom en timme efter uppvaknande

Jag följer redan de flesta av råden. Har svårt att få till dagsljuset på morgonen. Likaså frukosten så snart inpå uppvaknande och bodyscanningen. Fast den sistnämda ska jag ta till mig. Går en mindullness kurs med fokus på stressreducering där just bodyscanning är en av de dagliga rutinerna.

Anyways, nästa bok att recensera blir ”Charmen med tarmen”. Hur charmig nu den kan vara 😉

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *