Syrade grönsaker

Fermenterade eller syrade grönsaker är rena rama hälsomaten. Näst efter benbuljong kommer antagligen det här som god tvåa. Det är inte svårt att syra själv, det tråkiga är att det tar tid innan man kan njuta av grönsakerna. Det tar ungefär 1,5 månad för grönisarna att mogna så gör en rejäl laddning när du ändå är igång. Väldigt viktigt att välja ekologiska grönsaker då de redan innehåller en massa bra bakterier och inte innehåller bekämpningsmedel.

Till en 2 liters burk behöver du: Syrade grönsaker
500 g morötter
1 kg vitkål
1 gul lök
1 röd chili
1,5 msk jodfritt salt
1,5 tsk kummin
1,5 tsk senapsfrön

Tvätta morötterna och riv dem på grövsta sidan av ett rivjärn. Finstrimla vitkålen tunt mej osthyvel eller mandolin. Skiva löken i tunna skivor och finhacka chilin. Blanda väl i en stor skål och häll på saltet. Låt dra 20 minuter för att sätta igång förarbetet med att dra ut vätska ur grönsakerna. Blanda därefter ner kummin och senapsfrö.

Pressa sedan (antingen med knytnäve eller stöt) grönsakerna mycket hårt och väl i skålen. Tanken är att de ska släppa ifrån sig ordentligt med vätska som sedan används som en inläggningslag. När det känns som att det inte går att pressa ut mer vätska är det dags att börja packa grönsaksblandningen i en väl rengjord glasburk med snäpplock.

Ta lite av grönsakerna och lägg i glasburken. Pressa med knytnäven så att de packas tätt och täcks av juicen som du pressar ut. Fortsätt så tills burken är nästan full. Lämna ett par centimeter med luft upp till kanten då det kan bubbla över när grönsakerna börjar fermentera. För att förhindra att grönsakerna flyter upp till ytan kan du använda dig av påstricket. Fyll en plastpåse med vatten och placera ovanpå grönsakerna som tyngd. Jag brukar lägga ett vitkålsblad mellan påse och grönsaker så att plasten inte kommer i kontakt med grönsakerna.

Ställ därefter grönsakerna på en bricka (om det nu skulle bubbla över) i rumstemperatur och placera mörkt, alternativt trä en papperspåse över burken. Inom 1-2 dagar börjar det jäsa.
Därefter flyttas burken till en mörk och lite svalare plats. Låt stå 10-14 dagar. Om vattenmängden minskar är det viktigt att fylla på med mer saltvatten (1 msk salt per liter vatten). Koka vattnet och lös saltet. Låt svalna helt innan det hälls över grönsakerna.

Efter 10-14 dagar flyttas grönsakerna in i kylen där de får stå ytterligare 3-6 veckor för att mogna. Jag brukar därefter lägga över grönsakerna i mindre burkar. Då håller de längre.

Man kan fermentera en massa grönsaker. Själv har jag bara testat det här, men ska ge mig på kimchi så snart den här satsen är slut.

Låt er inte avskräckas av den långa beskrivningen på hur man ska gå tillväga. Det är faktiskt inte jobbigt alls - jag lovar 😀

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *