Pocherade ägg med snabb Hollandaisesås

Det här är en av mannens absoluta favoritPocherade ägg med Hollandaisesås
frukostar. Får han välja så ska äggen serveras på en skiva bröd, men så kul ska vi inte ha det:) Jag har länge velat göra den här rätten, men dragit mig för det. Många moment och har trott att det var svårt - men så var det inte alls! Att pochera ägg är skitenkelt! Lika enkelt som att koka ett vanligt ägg. Att göra Hollandaisesås på mitt sätt är ännu enklare! De flesta smörsåser ska vattenbadas eller ”strålas”. Det tar tid och utgången är oviss. Gör du på det här sättet blir det garanterat bra. Den enda skillnaden är att såsen inte blir så blank, men det kan kvitta tycker jag.

Såhär gör man för att pochera ägg:
Koka upp en liter vatten och sänk sedan värmen så att vattnet bara sjuder. Häll därefter ner 1 msk ättika och lite salt. Knäck ägget i en liten skål. Rör därefter runt med en sked i det sjudande vattnet, med en cirkelrörelse. Vänd därefter ner ägget och låt sjuda mellan 4-6 minuter (vid fyra minuter är det väldigt rinnigt). Ta upp och låt rinna av på papper. Jag pocherade ett ägg i taget. Kanske att man kan göra flera samtidigt?! Får testa nästa gång.

Under tiden vattnet kokar upp gör man Hollandaisesåsen (och steker baconet eller skinkan, vad man nu väljer.)
Knäck ett ägg i en liten kastrull och tillsätt skalet av 1/4 citron samt saften från 1/2 citron. Rör runt och låt det tjockna. Var beredd på att det går väldigt fort! Det får absolut inte koka då ägget blir grynigt. Rör därefter ner 40-50 g smör (gärna i små kuber) och smaka av med salt och cayennepeppar.

Därefter är det klart för montage! Skinkan eller baconet ligger underst, därefter ägget och till sist såsen. Jag garnerade även med lite gräslök. Endast för att det ser trevlig ut.

Såsen räcker till två personer eller 4 ägg. Enjoy!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *