Hjälp! Jag går inte ner i vikt med LCHF, vad gör jag för fel?

mars 12, 2015 i Hälsa

Tänk om man hade svaret på den frågan! Vad eftertraktad man skulle varit då 😀 Som jag skrivit i tidigare inlägg handlar viktnedgång inte bara om vad som ligger på tallriken. Ålder, matsmältningsproblem, näringsbrister och hormonella obalanser påverkar också vår vikt.
Idag tänker jag dock bara fokusera på tallriken och peka på några av de saker som kan hämma viktnedgång.

1. Mjölkprodukter (smör ej inräknat). Fullfeta produkter må vara LCHF godkända, men de har ett högt insulinindex, dvs de höjer insulinet och försvårar viktnedgång. LCHF grundar sig mycket på mjölkprodukter, men har du svårt att gå ner i vikt kan det vara värt att skippa dessa, alternativt dra ner på dem så länge viktnedgång är önskvärt.

2. LCHF bröd, kex och kakor. Det blir snabbt många extra kh av dessa, samt mycket extra energi och risk för överätning. Det bästa är att utesluta ersättningsprodukter helt under en viktminskningsfas, alternativt äta vid väl valda tillfällen.

3. Nötter och nötsmör. Innehåller massor med energi. Har ni provat att göra eget nötsmör någon gång vet ni vad jag talar om, det blir inte mycket smör av en påse nötter. En matsked hit och dit blir snabbt till 1/2 dl…
Likadant med nötter, 5-10 st åt gången är helt ok men ofta blir det mycket mer än så. Både nötter och nötsmör är två saker som man lätt överäter på.

4. För mycket kolhydrater. Man vet inte vad maten innehåller så man tror att man får i sig mindre kh än vad man verkligen gör. Genom att minska på (utesluta) mjölkprodukter, bär, frön och nötter kommer man enkelt ner i mindre kh.

5. Småätande innan och/eller mellan måltiderna. Några köttbullar åker in i munnen medan man väntar på att middagen ska bli färdig. Kanske några skivor ost med. En näve nötter mellan måltiderna, eller kanske några oststänger…Det spelar ingen roll om det är LCHF godkända livsmedel. För mycket energi kommer inte leda till viktnedgång.

6. För mycket fett. Det går att lagra fett helt i frånvaro av insulin. Hormonet heter ASP och fungerar som insulin, med skillnaden att det inte stimuleras av kolhydrater utan av fett.

7. Alkohol. När det finns alkohol i kroppen pausar men fettförbränningen. Mycket alkohol och/eller ofta= många och långa pauser i fettförbränningen.

8. Fasta. Fungerar för vissa, för andra inte alls. Har du testat 5:2 eller 6:1 några veckor utan resultat är antagligen fasta inte rätt väg för dig.

9. För lite kolhydrater. Har man ätit begränsat med kh under en längre tid kan man kicka igång den med mer kh. Hur mycket och hur ofta beror lite på ålder, aktivitetsgrad och kön.

Min egen erfarenhet är också den att ju ”renare” och enklare mat, desto snabbare viktnedgång. Det blir dessutom färre timmar vid spisen och mycket mindre matplanerande.