The perfect health diet

Det här kan vara den klokaste bok jag läst om kost och hälsa. Budskapet är enkelt; ”eat what you are”! ”the natural way of eating is to obtain macronutrients in similar proportions to the composition of our own tissues.” Grunden är en kombination av MCHF (moderate carb) och paleo och ger plats åt både stärkelse och vissa mjölkprodukter. Grunde är naturlig mat och bra råvaror. Spannmål, bönor, socker och omega-6 rika växtoljor ska undvikas då kosthållningen landar i att äta en så giftfri och anti-inflammatorisk kost som möjligt.

Energiintaget för PHD (perfect health diet) ser ut såhär:
50-65 % fett
20-30 % kolhydrater
15% protein

Boken bygger på att ohälsa och övervikt kommer av patogener, näringsbrister och toxiner. Genom att undvika dessa samt genom att optimera näringsintaget för olika nutrienter, kommer ohälsa och övervikt vara ett minne blott. Det finns både matematiska och biologiska uträkningar till hur mycket (och varför) man ska äta av de olika näringsämnena. Som gammal LCHF:are fann jag kapitlet om stärkelse och kolhydrater mycket intressant, likaså hans tankar runt omega-3/omega-6 och fiber.

Boken behandlar som sagt vad du ska äta, hur mycket du ska äta, mat att undvika och tillskott för att optimera hälsan ytterligare. Vikten av att fasta, sund tarmhälsa och what to do för att lyckas med ovanstående.

Författaren, Paul Jaminet har en karriär som astrofysiker i bagaget och hans medförfattare och fru är cancerforskare och molekylärbiolog. Jaminet åt tidigare en vanlig SAD (standard american diet) och upplevde en rad åkommor som han satte i realtion med kosten. Han började äta en lowcarb paleo kost och blev betydligt bättre, men utvecklade under denna period andra åkommor - bland annat skörbjugg. Hans mål var att hitta den perfekta kosten, inspirerad av forskning och evolution och det landade i The perfect health diet. Jag tror som sagt att de här kan vara den klokaste hälsoboken på marknaden. Rekommenderar den varmt!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *