How to carb nite

november 12, 2023 i Carb nite

Har fått många mail om vad man ska äta och hur en carb nite går till så jag skriver ett inlägg om det. Reglerna är väldigt få och enkla.

  • Ät max 3o gram kolhydrater om dan, ät mycket fett och lagom med protein
  • Första gången man gör en carb nite äter man low carb (30 g) under nio dagar och gör sin första refeed på den tionde dagen. Därefter har man en refeed var 7:e dag.
  • Under en carb nite äter man low carb under större delen av dagen dvs frukost och lunch är fortfarande LCHF/paleo. Runt 16 tiden öppnas refeed fönstret och det är fritt fram för kolhydrater. Det räcker inte med bara ett mål med kolhydrater. Sikta på 2-3 mål.

Hur mycket kolhydrater ska man äta under en carb nite?
Det finns inga regler om hur mycket kolhydrater man ska äta under en kväll. Jag reggade mitt intag under de två första refeedsen och hamnade runt 200 gram.

Ska man äta fett under en carb nite?
Det finns inga regler om detta heller, men själv (är tanken) att dra ner rejält på fettet dessa dagar.

Vilken sorts kolhydrater ska man äta?
Snabba! Absolut inga långsamma kolhydrater. Vi är ute efter ett rejält insulinpåslag som snabbt går ner igen. Enligt författaren kan man äta vad skit som helst (förutom frukt) , men här kan man själv välja vad som känns rätt. Personligen tycker jag att stärkelse (potatis och ris) är att föredra då de endast består av glukos, samt att de inte innehåller gluten.

Jag går inte ner i vikt! Jag hinner precis gå ner vikten jag la på mig under en carbnite - men sen är det dags för nästa och jag är tillbaka på plus-minus-noll. Vad ska jag göra?
Antagligen äter man för mycket under refeeden. Om man tränar mycket, framförallt högintesnsivt och/eller kombinerat med styrka är detta inget problem då man kommer förbruka kolhydraterna. Upplever man ovanstående rekommenderas man att minska antalet måltider och mängden kolhydrater.

Hur äter du under en carb nite?
Jag äter alltid sen frukost på lördagar (dagen jag valt som carb nite) runt tolv och då blir det en lowcarb variant. Plättar, scrambled eggs eller bröd.
Runt 16 äter jag antingen riskakor med smör och salt 😀 eller en mindre middag. Ris, potatis med protein.
Vid 19 är det middag och då blir det protein med någon form av potatis (kanske några friterade lökringar;) och protein
Sist ut, runt 21-22 äter jag något…gott. Chips, glass, bananglass, choklad, godis etc. Inga mängder, men jag tillåter mig. Min förhoppning är att det kommer bli mindre snaskande ju längre tiden går. Det roliga är att av det jag provat so far (lakritsdumlekolor, Ben & Jerry glass, marabou mjölkchoklad, snören, chips och bananglass) och minns som gott är direkt äckligt, eller smakar inte alls som jag minns det. Fast chipsen, bananglassen och dumlekolorna ligger mig fortfarande varmt om hjärtat 😉

Vem kan vinna på att börja med carb nite? Jag ser framför allt två vinnare här och det är

  • Du som ätit low carb under lång tid
  • Du som ätit väldigt få kalorier under lång tid