Snabb Hollandaisesås

Vi kör vidare på citrontemat! Hollandaisesås är ju så himla gott (som alla hemmagjorda smörsåser…) men jag kan tycka det är lite drygt att hålla på med vattenbad och smälta smör etc. När jag gjorde lemon curden slog det mig att man borde kunna använda samma tillvägagångssätt, fast göra en sås istället. Sagt och gjort, jag testade och det blev lika bra som jag tänkt mig. Den blir inte lika blank som en ”riktig”, but who cares? Det är ju smaken som är det viktiga.

Till ca 2 dl sås behöver du:

2 ägg
saften från 1/2 ekologisk citron + liiite rivet skal
1 msk äppelcidervinäger
100 g smör (öka mängden smör om du vill ha mer sås - upp till 200 g är nog safe)
salt och vitpeppar efter smak

Riv ner lite av citronskalet och lägg i en kastrull. Pressa sedan ner saften och tillsätt vinäger och ägg. Sätt kastrullen på spisen på ganska hög värme. Det ska bli till en tjock kräm, se till så att det inte sjuder eller kokar bara - då blir det scrambled eggs istället ;D Det tar bar någon minut. Tag sedan kastrullen från värmen och pytsa ner små bitar smör medans du rör runt i såsen. Mer smör = mer sås. Smaka av med salt och peppar och servera med det samma.

Blir det sås över kan det vara bra att känna till att det inte blir så lyckat att värma i micro eller på spis. Vill man ha en varm sås får man värma i vattenbad. Nöjer man sig med en ljummen sås kan man ta ut såsen ur kylen någon timme innan man ska äta och värma på allt utom såsen. Den är precis lika god dag två!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *