LCHF saffransglass med kakaonibs

december 12, 2023 i Dessert

Till 4 port behöver du:
3 äggulor
3 msk sukrin
4 dl grädde
1 krm vaniljpulver
1 g (två kuvert) saffran
0,25 dl kakaonibs

Denna gång testade jag att göra glass på ett annorlunda sätt mot vad jag brukar. Värmde upp och sjöd ingredienserna innan de slutligen hamnade i glassmaskinen. Har fått tips om att glassen skulle bli så mycket bättre, men ärligt talat vet jag inte om jag märkte någon större skillnad. Möjligtvis att den var mindre isig, men det kan lika bra vara något jag inbillar mig.

Vispa gulorna med sukrin ett par minuter. Häll upp grädden i en kastrull och tillsätt vanilj och saffran. Värm till 60 grader. Blanda sedan försiktigt ner grädden i gulorna. Rör runt hela tiden. Häll tillbaks allt i kastrullen och värm under konstant omrörning (så inte gulorna koagulerar) till 85 grader. Låt blandningen svalna - täck sedan över och låt stå i kyl 12-24 timmar. Häll sedan blandningen i glassmaskin , tillsätt kakaonibsen och kör som vanligt.

Pallar man inte med den här proceduren kan man göra ”som vanligt”, dvs vispa ihop gulor med sukrin ett par minuter. Tillsätt sedan grädde, vanilj och saffran. Häll ner i glassmaskinen, tillsätt kakaonibsen och kör en halvtimme. Portionera upp i serveringsskålar och ställ in i frysen. Ta fram i god tid innan servering.