LCHF eller gastric bypass operation?

Läste en helt fantastisk, men samtidigt tragisk historia i senaste numret av Mat & Hälsa. Det handlar om en kvinna vid namn Annika som har fightats med övervikt större delen av sitt liv. Hon har bantat, viktväktat och har i perioder lyckats gå ner i vikt - för att sedan gå upp allt (och lite till) igen. Till slut bestämde hon sig för att genomgå en gastric bypass operation. Hon vägde då 186 kilo.

”-Jag ångrar operationen. Jag har läst mycket om folk som fått problem efter operationen och jag tror att jag hade klarat att gå ner i vikt utan operation, bara jag hade haft kunskapen om lågkolhydratkost. Att operera bort ett helt friskt organ är ingen lösning. Jag tror att många som väntar på operation skulle klara av att gå ner i vikt om de bara får ordentligt med stöd längs vägen.”

Hon går ner 82 kilo på två år, sedan smyger kilona sig på igen och till slut väger hon 149 kg. Med en ”misslyckad” operation i bagagegt läser Annika på om LCHF kost och går med i Matdagboken.se (där för övrigt jag jobbar som kostrådgivare 😀 och lyckas på ett år gå ner 66 kilo!!! Sextiosex kilo! Genom att äta rätt sorts mat!

Precis som Annika säger är det ingen lösning att operera bort ett helt friskt organ. Många som väljer att genomföra operationen vet inte att de får medicinera livet ut, eller vilka konsekvenserna blir för mag/tarm-systemet - och vilken påverkan detta i sin tur har på vårt immunförsvar…

Tänk om fler som övervägde operation fick rådet att prova lågkolhydratkost. Med den senaste SBU rapporten i minnet är det ingen omöjlighet, men det kommer ta tid.

4 reaktioner till “LCHF eller gastric bypass operation?

  1. Håller med dig till 100%! Men jag skulle vilja gå ett steg längre och säga att de MÅSTE prova lågkolhydratskost i, låt och säga, minst 3 månader. SEN kan man besluta om operation eller inte!

    1. Tyvärr jobbar man ju inte bort orsaken och problemen till övervikten genom att göra en operation. Antagligen därför som så många går upp i vikt igen. Trist 🙁

  2. Ja, helt galet med dessa operationer!!! Bättre att vården betalar för kostrådgivare och pt, både billigare och hälsosammare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *