Lägre fetthalt = (oftast) mer tillsatser

juli 16, 2012 i E-soppa

Varför ska man välja den feta versionen framför den lätta? Börja med att jämföra innehållsförteckningarna. I detta exempel har jag använt mig av grädde. Den feta varianten innehåller en ingrediens. Den lätta varianten innehåller 14 ingredienser. När man minskar fetthalten i en produkt behöver man ersätta detta med något annat – vilket oftast betyder mer  tillsatser (och  mer socker.) Man betalar alltså för mindre mat och mer kemi.

Låt dig inte heller luras av innehållsförteckningen på 7% grädden. I denna förpackning finns 4 olika e-ämnen fint kamouflerade. Men vadå tänker du. Det står ju inga e-nummer här…Nä just det! Men idag är producenterna så smarta så de ibland väljer att skriva ut det fullständiga namnet på e-numret istället, då många konsumenter hellre vill ha produkter utan e-ämnen. Kan vara bra att känna till. Innehållsförteckningen på lättgrädden skulle lika gärna kunna se ut såhär:

Vatten, låglaktos skummjölk, kärnmjölk, modifierad stärkelse, e-461,e-415, e-435, socker, arom, salt, e-160.

Är alla e-ämnen farliga då? Nej, det är dom  inte. Inte var för sig  i alla fall, det är ju testat. Men man har ingen aning om vad som händer när man mixar ihop en massa olika e-ämnen till en gigantish e-soppa. Hört talas om null

För mig är det självklart att alltid välja det fetaste alternativet. På så sätt vet jag att jag får mest  mat för pengarna. Vad tycker du  när du ser innehållet i dessa ”likvärdiga” produkter. Vad tror du är naturligast och sundast för kroppen? Är det den feta grädden, eller är det hans fettsnåla kemiska kusin?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...