LCHF midsommartårta

Behöver man en tårta på midsommar? - Ja!
Måste den innehålla jordgubbar? - Ja!
Rekommenderar jag den här tårtan? - Ja!

Ett par olika moment krävs för att göra den här tårtan- check! Men vad gör det om det är värt besväret? Vi börjar med tårtbottnarna som i grund och botten kommer från Marianne och hennes Budapest-rulle. Vi pratar alltså nötmarängbotten här. Receptet är beräknat till ca 8 bitar.

Botten:
6 äggvitor
3 msk sukrin
0.5 dl kokosnötmjöl
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl finhackade hasselnötter

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa vitor och sukrin till en fast marängsmet. Blanda kokosmjöl, nötmjöl och finhackade nötter för sig i en skål och häll därefter ner detta i marängsmeten. Blanda försiktigt. Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar och fördela smeten jämnt på dessa två. Försök att göra två lika stora cirklar. Sätt sedan in dessa i varmluftsugn i ca 15 min. Så snart de är uttagna, så ta av bakplåtspappret de gräddats på och låt svalna på ett nytt.

Lemoncurd:
100 g smör
2 ägg
3-4 msk + 3msk sukrin
2 citroner (eko såklart, eftersom vi ska använda skalet)

Finriv citronskalet och pressa ur saften i en kastrull. Låt koka upp tillsammans med 3-4 msk sukrin och smör tills det löst sig. Låt sedan svalna något.
Vispa ägg och 3 msk sukrin poröst i en skål och blanda sedan ner detta i citronkrämen. Sjud på svag värme tills det tjocknar. Det tar ganska lång tid, 20-30 minuter. Obs - den får inte koka. Ställ sedan åt sidan för att svalna. Kan med fördel göras dagen innan tårtbaket.

Citrongrädde:
3 dl grädde
2 dl kesella
1 tsk vanilla bourbon
1.5-2 dl lemoncurd

Vispa grädden hårt. Rör sedan ner kesella, vanilj och den kalla lemoncurden. Blanda väl.

Bred hälften av citrongrädden på en av bottnarna. Lägg på nästa botten och bred ut resten av grädden på denna. Toppa med skivade jordgubbar - och vi är redo för midsommar!

2 reaktioner till “LCHF midsommartårta

  1. Hej,

    Låter gott och ska testas, men jag måste fråga om lemoncurden. Vad menas med ingredienserna ”3-4 msk + 3msk sukrin”? Gissar att 3-4 msk av något, men vad?

    Lemoncurd:
    100 g smör
    2 ägg
    3-4 msk + 3msk sukrin
    2 citroner (eko såklart, eftersom vi ska använda skalet)

    Tack,

    Mvh
    LCHF älskare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *