3-rätters påskmiddag coming up

Västerbotten tårta med lax och räkor

By sockertjocken

Börja med att göra pajdegen enligt detta recept. Pajen är 24 cm i diameter. Räcker till 8-10 pers som förrätt.

1.5 dl vispgrädde

1.5 dl crème fraiche

3 äggulor

165 g västerbottenost

salt

1 krm cayennepeppar

rökt lax, räkor, dill och citron till garnering

Gör först pajskalet enligt länkat recept. Förgrädda det. Blanda sedan crème fraich, grädde och äggulor i en skål. Riv osten fint och tillsätt denna. Smaka av med salt och cayennepeppar. Häll ostsmeten i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna och garnera sedan. Den skall serveras rumstempererad. Är den för varm när man skär upp den flyter den ut…nasty!

Man kan även göra en liten bakelse som bilden under visar. Då tar man ut små rundlar när tårtan är kall. Här garnerade jag med räkor, rom och crème fraiche. Båda alternativen var lika goda :)

Rödvinsmarinerad lammstek med pestoslungade ugnsgrönsaker

By sockertjocken

Bästa lammreceptet ever! Man kan förbereda allt i förväg, eftersom både kött och grönsaker serveras kallt. Dessustom är marinaden försvinnande god! Receptet är beräknat till 5-6 pers

1.2 kilo lammstek

salt, svartpeppar, timjan ,rosmarin

1 hel vitlök

Marinad

2 dl rödvin

1 msk honung ( :shock: )

2 msk kalvfond

5 msk olivolja

1/2 citron, både skal och saft

2 msk färsk timjan

2 msk färsk rosmarin

de rostade vitlöksklyftorna som låg runt steken

salt, peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in steken med salt, peppar och timjan. Skala vitlöksklyftorna och dela några av dem i mindre bitar. Gör små snitt i steken och stoppa in bitarna där. Lägg resten av klyftorna under steken. Stek i nedre delen av ugnen tills köttermometern visar 62 grader. (Tog inte tiden, så den kan jag inte ge er.)

Medans köttet är i ugnen fixar vi till marinaden. Koka upp vinet med honungen i en kvart ungefär. Tillsätt sedan fond, olivolja, timja, rosmarin, rivet citronskal och saft. Ställ åt sidan. När steken sedan är klar så tar du vitlöksklyftorna som låg under steken och mixar ner i marinaden. Smaka av med salt och peppar. Låt steken svalna. Skär sedan upp i skivor, lägg upp på serveringsfat och häll över marinaden. Min fick bara stå och dra 4-5 timmar, och det räckte. Till detta serverade jag pestoslungade grönsaker och en kall chèvresås.

Pestoslungade ugnsgrönsaker

1 blomkålshuvud

2 broccoli

1 knippa grön sparris

1 burk gröna oliver

1 burk kronärtskocshjärtan

1 stor påse blandad sallad

coctailtomater

pesto efter tycke och smak

Sätt ugnen på 175 grader. Dela blomkål och broccoli i mindre bitar. Ringla över rikligt med olivolja. Salta och peppra. In i ugnen i 30 minuter. Dela sparrisen på mitten och tillsätt denna när 5 minuter återstår. Ta sedan ut och låt grönsakerna svalna. Dela kronärtskockorna i mindre bitar. Blanda sedan ihop ugnsgrönsakerna med resten av grönsakerna. Ha i pesto, så mycket eller lite du vill. Blanda och voila…klart. Obs, jag gillar inte när den här salladen är kylskåpskall, så ta ut den i god tid innan servering.

Kall sås med chèvre och vitlök

100 g chèvre

1 vitlöksklyfta

4 dl creme fraiche

lite färsk rosmarin

salt och peppar

Börja med att smula men getosten i en skål. Jag gillar när det blir lite chunky pieces, men vill du ha en slätare sås, så mixa den med gaffel. Pressa över vitlöken och häll i crème fraichen. Blanda. Krydda med rosmarin och smaka av med salt och peppar.

Sjukt god middag!

LCHF mandeltårta

By sockertjocken

Det här receptet kommer från Marianne, the queen of LCHF cakes. Funkade bra, men stevia eftersmaken fanns där. Anyways, fin avslutning på min 3 -rätters påskmiddag! Räcker till 8 bitar typs.

5 äggvitor

3 dl mandelmjöl

3 msk sukrinmelis och 1/4 krm stevia

Smörkräm (gör gärna dagen innan)

5 äggulor

1 dl grädde

3 msk sukrinmelis och 1/4 krm stevia

200 g smör

mandelflarn till garnering

Vi börjar med smörkrämen. Blanda gulor, sötning, och grädde i en kastrull. Sjud upp och låt nästan koka. Låt krämen tjockna ordentligt. Vispa i det kalla smöret, lite i taget. Ställ sedan krämen svalt att stelna.

Då kör vi igång med bottnarna. Sätt ugnen på 175-200 grader. Vispa vitorna hårt. Tillsätt sötning och vispa tre minuter till. Vänd ner mjölet och blanda väl. Dela smeten i två delar. Ta ut två rundlar (24 cm i diameter) på bakplåtspappersklädda plåtar. Har du varmluftsugn kan du sätta in båda plåtarna samtidigt. Grädda i 20 min. När bottnarna är klara, vänd över genast på nytt bakplåtspapper och låt svalna helt. Bred hälften av smörkrämen på den ena delen och hälfen på den andra. Lägg sedan bottnarna på varandra och toppa med rostad flagad mandel.

Det är 23 kolhydrater i hela tårtan :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *