Hjärnkoll på vikten av Martin Ingvar

mars 25, 2012 i Boktips

Låter som ännu en bantarbok, och ja det är det väl på sätt och vis också. Utgångspunkten i boken är att övervikten inte sitter kring magen - utan i hjärnans belöningssystem. Om du lär dig samarbeta med din hjärna kommer kroppen inte att protestera när du byter till nya vanor. Här kommer lite matnyttigt om din din hjärna.

  • Hjärnan älskar socker! Om du ständigt ”matar” den med socker kommer du aldrig att bli av med suget.
  • Din hjärna använder sig bara av druvsocker (glukos) som bränsle. Det är hjärnan som hela tiden mäter sockerhalten i blodet. Förändringar i det här mätvärdet sätter spår i både ditt beteende och ditt humör - blodsockerfall. Äter du mindre eller inget socker slipper man dessa förändringar.
  • Socker ger mersmak istället för mättnad
  • Skyll inte ”bilringarna” runt magen på en fet kost! Det är troligare att du fått ringarna av en för hög socker konsumtion.
  • När du avstår från socker och allt som innehåller vetemjöl eller stärkelse får kroppen tid att ändra hormonsystemet till normalläge. På köpet får du en normalisering av hjärnans belöningssystem i förhållande till socker.
  • Läsk och andra söta drycker är särskilt bra på att skapa övervikt eftersom de lurar hjärnan. Det centrala kontrollsystemet hinner inte registrera att kroppen är fulltankad på socker. Resultatet blir att du kan dricka hur mycket läsk och ändå vara hungrig sedan. Tänk på att ett glas juice är lika med 8 sockerbitar och en stor flaska festis innehåller 22 sockerbitar…
  • Alkohol kan vara en sockertrigger. Vad blir du sugen på när du dricker?

Det är en bra och enkel bok, för den som är nyfiken på hur hormoner, hjärna och kroppen funkar. Hur man med lite ”hjärnsamarbete” kan skapa en stabil kropp och därmed slippa sockersug och att gå hungrig.

”Det är tungt att nå din matchvikt om du måste kämpa mot ditt eget biologiska system. Lär dig hur systemet fungerar, då behöver inte viktminskningen bli en plåga”.