LCHF och träning för en vältränad kropp

februari 29, 2012 i Träning

Det finns en miljon olika tips på kostupplägg och lika många vad gäller träningsupplägg. Till att börja med får man bestämma sig för ett mål. Vad vill jag uppnå med min träning?

För min del är det fortfarande 6-packet som gäller :) . Självklart vill jag att resten av kroppen ska vara i samma goda form. Jag vill helt enkelt ha en stark, funktionell och vältränad body. Hur gör jag för att komma dit?

Jag var absolut på rätt väg innan semester avbrottet. Körde 3 helkropps-pass tung styrketräning i veckan. Kompletterade med ett och ibland två kortare konditionspass och då oftast i intervallform. Kändes som ett bra upplägg med tanke på resultaten jag uppnådde. Samtidigt är man som man är…Tänker att det kanske finns något sätt som är ännu bättre…Något sätt som man får ännu bättre resultat med….Gräset är väl grönare på andra sidan? Eller?

Det var då jag började snegla på andra tränings- sidor och bloggar. De flesta träningsvana verkar köra på ett split upplägg. Så gör nog de flesta på mitt gym också… Först kändes det som en bra ide´, fast ju mer jag tänkte på det, desto mer osugen blev jag. Såg mig själv stå där och göra lite bicepscurls, göra lite dips, lite magövningar - kolla mig lite nonchalant runt omkring, smaska lite på tuggumit och pilla lite med mobilen - sen lite fler bicepsövningar på det…..NEEEEJ! Det kommer inte funka för mig. Jag vill det ska kännas i hela kroppen att man tränat! Inte bara i mina biceps :)

Anyways, boken av Jonas Bergqvist jag läste igår talar också till helkropp programmets fördel. Han är ju utbildad LCHF kostrådgivare och PT - och har egna erfarenheter av just den sortens kost och träning. Enligt honom ska man styrketräna helkropp 2ggr/vecka och intervallträna 1 gång/v. ”Bara” träna 3/ggr i veckan…

En annan styrketräningssida jag snöade in på var också för helkropp- och det viktiga var att man tränade tungt och gjorde övningar som tränade flera muskler samtidigt - marklyft, bänkpress, knäböj, militärpress och skivstångsrodd (alternativt chins). Det låter bara så jäkla logiskt och rätt.

Min plan ser ut såhär

  • helkropp med ovanstående övningar 2 ggr /vecka. 6 reps x 5 set alternativt 9 reps x 4 set
  • ett kortare intervallpass
  • en timme med PT - tror han föreslog dynamisk cirkelträning

Det är dock inte spikat än. På onsdag nästa vecka är det dags för första mötet med PT:n. Vill såklart ha hans syn på upplägget.

Kosten kommer jag inte ändra något på. Det är fortfarande relativt strikt LCHF som gäller. Bergqvist föreslår att man ska äta lite långsamma kollisar (20-60g) och protein innan träning och lite snabba direkt efter (20-60 g) . Jag känner dock inte att jag har något behov av detta, så jag kör på som vanligt.

Snart lägger jag upp nya foton och mått på både mig och Fantastic. Måste ju bara dokumentera denna träningsresa. Är sjukt taggad!

By the way, strong is the new skinny!