SLV svarar på frågor om LCHF

februari 23, 2012 i LCHF

SLV har gått ut med ett nytt pressmeddelande om LCHF, där de tar upp frågor och svar kring denna kosthållning. Vill du se hela inlägget? Kolla här.

Jag blir bara trött, för det ältas samma sak om och om igen. Som vilka risker och biverkningar det finns med att äta LCHF…

”- Man äter mycket mättat fett och det är farligt”. Fortfarande inte. Det är en myt som stått sig sedan -50 talet. Vill man veta mer om mättat fett (och kolesterol) tycker jag man ska läsa Uffe Ravnskovs böcker. Där slår han hål så det smäller om det på dessa påståenden. Man kan även kolla in docent Ralf Sundbergs blogg.

”-LCHF ofta ger förstoppning, eftersom kosten är fiberfattig.” Det händer möjligtvis i början när man går över till denna kost. Många som har problem med känslig mage och IBS blir däremot bättre när de slutar med grova fibrer.

”-LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga blodfetterna, speciellt om man inte går ner i vikt av dieten. Man vet att höga blodfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.” Eller kan vi säga som såhär att det goda kolesterolet brukar öka och det dåliga brukar minska. Totalkolesterolet ökar eventuellt, men det är inget som tyder på att det leder till ökade risker för hjärt och kärlsjukdom. (Tro mig, jag har läst på!)

”-Personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja vanligen håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker.” Hur förklarar man då att både innuiter och massajer som i stort sett lever på kött och mättat fett- generellt är friskare och har bättre blodvärden än vi som äter fullkorn, frukt och grönt?

”-En ensidig kost gör att det blir svårare att få i sig alla näringsämnen: LCHF ger oftast för lite fibrer och inget fullkorn, som bara finns i spannmål och ris. Den innehåller också bara lite bär och nästan ingen frukt.” LCHF är allt utom ensidigt!Och det här att man inte skulle få i sig alla näringsämnen har jag redan gjort ett inlägg om . Man äter ju allt förutom bröd, pasta och ris. För lite fibrer håller jag inte heller med om. Det finns gott om fibrer i grönsaker, linfrö och fiberhusk.

”-Att äta LCHF-diet under en kortare tid innebär troligen ingen risk. Men att äta strikt LCHF under en längre tid kan vara skadligt på sikt. Det finns ännu ingen forskning om hur man mår efter tio-tjugo år med strikt LCHF.” Jag säger som kostdoktorn - det finns ingen forskning som visar hur man mår efter tio-tjugo år med Livsmedelsverkets fettsnåla och kolhydratrika tallriksmodell heller (dubbelmoral, någon?). Varenda land som infört liknande råd har dock fått en fetmaepidemi…

Jag har fortfarande svårt att förstå vad det är för fel på att äta naturlig, ren oprocessad mat? Gillar inte den här ”skrämselpropagandan” dom kör med. Vet dom inte om att det är fult att ljuga?