”Den hemlige kocken” av Mats-Eric Nilsson

januari 30, 2012 i Boktips

För ett par år sedan kom jag över den här boken av en slump. Den blev något av ett uppvaknande för mig. Jag kan inte påstå att jag tidigare tänkt något nämnvärt på den mat jag stoppade i varukorgen och som senare hamnade på min tallrik. Än mindre hade jag reflekterat över alla tillsatser och e-ämnen som finns i maten och kanske ännu mindre visste jag vad de olika substanserna hade för eventuell inverkan på min kropp. Som sagt, it was a rude awakening, och jag har sedan dess fått upp ögonen för den ”mat” vi sätter i oss i tron att den är hälsosam och nyttig.

Rökt skinka behöver inte alls vara rökt. Den kan bara injiceras med lite kemisk rökarom för att få den där speciella smaken. Det finns inga långvariga studier på hur rökarom påverkar oss människor, men i djurstudier har råttor insjuknat vid för höga doser. Men skit i det. Det är ju billigare för tillverkarna att använda sig av rökarom än att röka på traditionellt vis.

Den ”färskpressade” juicen du dricker på morgonen kan vara upp till ett år gammal….Botten upp!

Använder du margarin? Kolla upp hur det tillverkas. Jag lovar att det kommer bli smör för din del hädanefter…

Gasade äpplen? Jepps. Man kan gasa äpplen med något som heter SmartFresh för att dom ska va sådär fina och blanka. Sen en annan fördel med SmartFresh är att äpplena även kan hålla upp till ett år då. Som tur är använder sig inte svenska fruktodlare sig av gasen, men hur är det med importerade äpplen?

Hur gör man fettfri majonnäs? En av huvudingredienserna i majonnäs är ju fett (olja)? Svaret är att det går…Men det blir en kemisk e-soppa på burk eller tub. Jättegott på räkmacka! :) (I just löööv ironi!)

Vissa tillsatser behövs, men väldigt många skulle vi klara oss utan. Tyvärr är det så att det är billigare för producenten att tillsätta kemiska substanser i maten, istället för just riktig mat. Light produkter är rena guldgruvan. Man har så lite naturliga produkter som möjligt (och alltså mer kemiska) och sedan säljs de oftast dyrare än det fetare originalet. Kolla in innehållsförteckningen på en light produkt och jämför den med den fullfeta versionen. I 99% av fallen är lightversionen kemisk, medans det feta originalet är utan tillsatser. Men det säger ju sig själv. Om man tar bort det naturliga fettet från en produkt måste det ju ersättas med något annat….

Om man är intresserad av sin kropp och hälsa rekommenderar jag varmt ”Den hemlige kocken”. Very läsvärd!

Kolla även författarens sida ÄKTA VARA .