Pulversås / soppor

Att göra en sås från grunden är (oftast) varken meckigt eller tidskrävande, så varför använder man sig av pulversås/soppa? Man kanske inte har koll på vad det innehåller? Okej, låt oss kolla på vad ”Brunsås” är gjort av.

Innehåll: Vetemjöl, majsstärkelse, salt, vegetabiliskt fett, socker, färgämne E150 c, jästextrakt, emulgeringsmedel E451, sojalecitin, laktos, mjölkpulver, mjölkprotein, lökextrakt, svartpepparextrakt.

Det är ingen som dör av varken vetemjöl eller majsstärkelse, men färgämnet E150 c, jästextrakt (otäckingen E621 under kamouflerat namn), förtjockningsmedlet E451, och E322 sojalecitin- som man ofta använder lösningsmedel som hexan eller aceton vid framställningen, är det många som är känsliga mot.

Om man ska göra en egen brunsås behöver man…

Innehåll: grädde, köttfond (inte färdig då alltså) soja, salt och peppar, ev lite lingonbär, ev lite rödvin

Skillnad på innehållsförteckningarna 🙂

Om man har stekt köttbullar, biffar, eller stek är det bara till att hälla grädde i stekpannan som köttet legat i. Häll i några droppar soja för den bruna färgen skull. Häll i fond om du har det. Om du inte har någon fond, häll då i lite rödvin istället, för att få lite schvung i såsen. Vill man ha lite sötma kan man mosa ner lite frysta lingonbär. Salta och peppra. Koka upp och vips, där har du din alldeles egna naturliga brunsås. Inte så svårt eller tidskrävande, eller hur?!

Nä, jag dissar pulversås och pulversoppor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *