Skönt, inga E-ämnen. Eller???

Livsmedelsproducenter är smarta. Jag ska berätta varför. E-ämnen har ju fått en väldigt dålig klang de sista åren och det är många konsumenter som vill äta mat utan E-ämnen. Förr var det lätt att se i innehållsförteckningen på en produkt om den innehöll något sådant ämne. Här under kommer ett exemel.

Kolla in innehållsförteckningen till vänster. Det ser inte ut som att den innehåller några E-ämnen, eller hur. Vet ni varför? För att dom har skrivit ut E-ämnena med sitt rätta namn och inte använt siffror som folk är ”rädda”för.

Innehållsförteckningen skulle lika gärna kunna se ut såhär:

E-1404-1452 (har inte hittat just beteckning för tapioka), kärnmjölkspulver, E-461, E-415, E-435, socker, arom, E-160

Jättemånga E-ämnen ju! Och för någon som inte vet ser det ut som om där inte är några alls. Smart av producenterna va. Som sagt, alla E-ämnen är inte farliga, men många vet man inte hur de påverkar våra kroppar i det långa loppet.

Grädde är en fet produkt från början. För att reducera fetthalten måsten man stoppa i allt det där tramset. Om man är rädd för fett tycker jag fortfarande att man ska välja det fetaste alternativet, men ta inte lika mycket.

Kolla in innehållsförteckningen i vanlig vispgrädde.

Ser ni, den innehåller endast en ingrediens och det är högpastöriserad grädde. Inga tillsatser, en helt ”ren” produkt. Nästa gång ni går och handlar kan ni jämföra en light produkt med originalversionen. I 99% av fallen tillsätts det E-nummer så fort fetthalten behövs reduceras.

Go with the full fat. Det gör gott för kroppen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *